Uitvaartverzorging PZG                                                                                      Wij zijn 24/7 bereikbaar    

Vertrouwd en ervaren                                                                                                        06-21195486                            

 
 

Thanatopraxie/Balsemen.

Thanatopraxie is een nieuwe methode van opbaren en is een vervanging voor de koeling. Het is een vorm van balsemen maar dan in lichte vorm. Het stop de ontbinding voor de dagen van opbaring.


Hoe word thanatopraxie toegepast?

U moet het zien als een bloedtransfusie. Alleen komt het bloed niet weer terug in het lichaam maar een conserverende vloeistof.


Wanneer kiest u voor thanatopraxie?

Als de overledene veel medicijnen heeft gebruikt, bij sterke verkleuring in het gelaat of bij veel vochtophoping in het lichaam. Ook bij een opbaring thuis of in een bejaarden/verzorgingshuis, omdat bij zo’n opbaring meestal gebruik wordt gemaakt van een koeling. Een dergelijke koeling koelt wel het lichaam, maar niet het hoofd. En juist aan het hoofd treedt meestal de eerste verkleuring op die duidt op ontbinding. Bij een te hoge omgevingstemperatuur (in de zomer de zon en in de winter de verwarming )kan een koeling het lichaam onvoldoende op lage temperatuur houden.


Wat is het voordeel van Thanatopraxie?     

De overledene kan zonder koeling worden opgebaard. Ook verdwijnt de verkleuring van het gelaat, hals en de handen en krijgt de overledene zijn of haar natuurlijke kleur weer terug. De overledene voelt niet koud aan. Geen hinderend geluid van een brommende koeling.


Uitvaartverzorging PZG past deze methode sinds 2006 toe. Wij hebben een eigen thanatopracteur. Bij ons kost een behandeling €495,- dit is gelijk aan de kosten van een koelelement.


Jammer genoeg bieden andere uitvaartbedrijven deze methode niet aan. De reden is, dat men een extern bedrijf in moeten schakelen en dat er dan geen koeling verhuurd kan worden. Thanatopraxie mag alleen gedaan worden door een erkent thanatopracteur.

U kunt ons altijd opdracht geven voor een behandeling wij regelen het met uw verzekering cq uitvaartondernemer.